lördag 13 september 2008
Ät mitt skägg
fredag 12 september 2008
Nu ska vi slåss!

Först och främst vill jag påstå följande: Ingen som trivs med World of Warcraft som det är idag kommer att lämna det för Warhammer Online. Därifrån kommer enbart de komma som tröttnat på Blizzards sätt att närma sig det vi älskar mest: PvP. Några av er älskar arenan, e-sport ambitionerna och den eviga jakten på honor points och bättre rating. Det som jag, och många med mig, ställer sig frågande till är om det verkligen är den snarast sportliknande aspekten av World of Warcrafts PvP som är det roliga i PvP när allt kommer till kritan. Nej, naturligtvis inte. PvP i ett fantasy mmorpg handlar naturligtvis om krig, objektiv och ännumer krig där man dunkar in skallen på dvärgar samt dinerar på deras skägg och dricker deras blod. Det handlar om plundring, svärd, drakar, demoner, plötsliga explosioner, kaos och en känsla av episkhet bortom den lila färgen på din säsong 2 dolk eller vad du nu använder när du ger dig ut på kattjakt runt pelarna i det som ska likna gladiatorspel. Det handlar om att besegra din fiende, trycka tillbaka dem och vinna ära bortom den som kan mätas i form av personlig rating. Det handlar om att segra eller bli besegrad. Vad jag försöker förmedla är: får det lov att vara lite dvärgfläsk till mjödet? Hur låter det? Bra? Då kanske du kommer gilla det här spelet eller i alla fall stå ut med dess barnsjukdomar (för det har det) och ta dig tid med det.
På diverse spelforum har det gnällt och gläfsats om att striderna i WAR är långsamma och att det inte går att springa igenom folk förstör upplevelsen. Det här upplevde jag som något positivt. De långsammare striderna öppnar mer för ett strategiskt, övervägande tänkade hos en seg person som jag själv; du är inte utlämnad åt dina reflexer. Att inte kunna springa igenom motståndare i PvP ger en ny dimension av taktik till den som är van vid att ha rogues i World of Warcraft omkring-flaxande. Inte nog med det, om din karaktär är caster flyttar den sig automatiskt i sitt targets riktning för att kunna fullfölja sin spell. Underbart.
Till release befarar jag att destruction på många realms kommer att få ett starkt övertag populationsmässigt då det verkligen märks att Mythic har lagt ner mer tid och kärlek i de raserna. Och jag förstår att folk vill spela destruction. Vem vill vara indie-poppare eller synthare när man kan vara en cool hårdrockare?
Porten vid vägens slut

måndag 25 augusti 2008
Bloodbath - Wacken Carnage

Den här liveupptagningen är dessutom en av de bättre producerade jag sett på ett bra tag. Kameravinklarna är varierade, bilden tydlig och framförallt låter Bloodbath ruskigt jävla bra. Det som framförallt blir påtagligt för mig är att få vrålar som Mikael Åkerfeldt. Inget ont om Peter Tägtgren, men Åkerfeldt gör spåren från ”Nightmares Made Flesh” mer än rättvisa. Och återigen kan jag inte annat än önska att få höra mer av Åkerfeldts growlande och mindre av hans smörsång i Opeth. Höjdpunkter av spelningen blir annars utöver självklara favoriter som ”Brave New Hell”, ”So you Die” och ”Eaten” att man drar av samtliga tre spår från debut ep:n ”Breeding Death” från 2000 och just titelspåret från den köttar loss ordentligt. Det enda negativa blir inramningen. Trots småmysigt mellansnack från en ondskefullt trevlig Åkerfeldt och scenkläder som tagna ur en splatterklassiker så vaknar inte riktigt publiken utan är sådär typiskt festivalaktigt småseg, och Bloodbath i solsken känns dessutom inte riktig rätt.
torsdag 21 augusti 2008
Satyricon - My Skin is Cold

fredag 18 juli 2008
En studie i skägg
lördag 5 juli 2008
BS
Vem är det då undrar ni? Det är han som ingen annanstans i världen är så dyrkad. Mannen i jeans och väst. Det är Bruce, det är Bruce. Nu är han här igen och jag säger er, det är osunt.
söndag 29 juni 2008
Metaltown 08

Som vanligt när jag är negativt inställd så blir jag motbevisad och på vilket sätt jag blev det! Dagen innehöll en leverans av det brutalare slaget och tre överraskningar. Av de ovan nämnda band som anses representera det så kallade Göteborgssoundet så tycker jag att Dark Tranquillity har åldrats bäst. Som tonåring i Göteborg under slutet av 90-talet var band som In Flames och Dark Tranquillity bland det mest spännande som fanns att lyssna på och man var stolt över Göteborgssoundet. Sedan dess har det dock utvecklats i tvivelaktiga riktningar. Medan In Flames låter alltmer som Kent så har dock Dark Tranquillity utvecklats med en annan värdighet i mina öron. Även om jag inte lyssnar på dem aktivt något mer så är det alltid roligt att se, höra och läsa om dem och kanske är det framförallt på grund av frontmannen Mikael Stanne som var i högform igår. Det är nästan så att hans breda leende och muntra mellansnack överglänser musiken, men det gör inget; det är lätt att ryckas med när Stanne drar igång. Låg volym till trots och gitarrljud som i vågor blåser bort mot Stena Line båten visar Dark Tranquillity god form och bjuder bl.a. på ”Punish my Heaven” som blir något av ett crescendo.
Efter Dark Tranquillity var det dags för ytterligare en tralala-dödsakt i form av Soilwork, men det vetefan om de är så death metal något mer. Det finns stunder som påminner om death metal i musiken, men jämför man det här med en mer klasssikt ljudande death metalakt som t.ex. Torture Divsion vars spelning jag bara såg slutet på, så finns här absolut inga likheter. Det är lustigt med etiketter på musik ibland. Det finns en skiva som Soilwork gjorde nån gång och som hade en bra låt som jag hade i min gamla mp3-spelare, men nu minns jag inte vad den heter. Jag stod och väntade en stund på att den skulle komma, men tröttnade snabbt och gick och åt istället. Resten av konserten såg jag från sittplats med en vy av en bajamaja som täckte hela bandet utan en gitarrist som i alla fall såg ut att ha riktigt trevligt.
Finntroll bjöd kanske på kvällens bästa mellansnack. Fraseringar som ”Nu ska vi gå långt tillbaka i tiden… till nattens vidunder… till berg!” med en guttural finsk brytning var stor underhållning. Blandningen mellan black metal och folk musik känns något lökig, i synnerhet när man är dåligt insatt i bandet som jag är, men det var ändå charmigt världsfrånvänt på något sätt. Texter om troll som äter människor och låttitlar som alla tycks vara slumpmässiga kombinationer av orden midvinter, berg, blod och natt – det kändes helt rätt i det här sammanhanget.
Och sen så skulle det ha varit dags för Opeth, men det blev ju som känt Satyricon istället. Det kändes trist på förhand då Opeth tillhör de absoluta favoritbanden. Satyricon är dock inte dåliga, men det är i sanningens namn ett band som jag mest orkat lyssna på i små mängder. Det skulle dock visa sig vara ett riktigt trevligt liveband. Med utstrålning och riktigt tight lir kommer man långt och här fanns en black metalskattkista att gräva fram en hel del bra alster ur. ”Mother North”, ”Fuel for Hatred” och ”K.I.N.G.” står som höjdpunkter. Tillskillnad från många andra black metal band känns aldrig Satyricon sådär påklistrat teatraliska utan det känns trovärdigt och äkta. Hade satyrer funnits på riktigt och spelat hård musik så hade de förmodligen låtit som Satyricon.
Nästa positiva överraskning blev Witchcraft från Örebro. På skiva tycker jag de kan låta lite som att de medvetet försämrar kvaliteten på inspelningarna för att låta mer 70-tal vilket känns omotiverat. Jag ska definitivt ge dem en ny chans nu. I Close Up tältet bjöd man på riktigt skön old school hårdrock med gudomligt sköna riff. Sångaren Magnus Pelander överträffar t.o.m. Mikael Stanne på trevlighetsfaktorn. Underbar spelning!
Brötiga Amon Amarth på svarta scenen blev en stark kontrast mot Witchcraft, men det är omöjligt att inte ryckas med i deras vikingagung och stå och småle åt hur Johan Hegg dricker ur sitt mjödhorn och kallar djävulstecknet för vikingahorn. Ibland tar det emot att gilla ett band som Amon Amarth p.g.a. deras smått nördiga vikingatema, men det är så bra att det inte går att värja sig. Headbangningen levde dessutom upp till förväntningarna; Amon Amarth får det att se ut som en konstform. ”Cry of the Black Birds” blev lite av en höjdpunkt när den inleddes till ljudet av kraxande korpar. Stämningsfullt.
Kvällens höjdpunkt för min egen del var Converge. Jag hade förväntat mig brutal, stenhård hardcore och det levererades av ett fantastiskt liveband som förtjänar så mycket mer publik än vad de hade. Det kändes på något vis symptomatiskt när killarna i In Flameströjor jämte mig skrattade till åt Jacob Bannons sång och gjorde sig lustiga över hans kroppsspråk. Energin, kraften och utstrålningen i musiken tycks gå de flesta förbi. Metaltown 2008 innehöll black metalakter som Nifelheim, Dimmu Borgir, Finntroll och Satyricon men ändå är det ett hardcore band från Boston som levererar den argaste, brutalaste och mest uttrycksfulla musiken på hela kvällen. Det är precis så innerligt, starkt och snyggt utfört som jag hade förväntat mig. Bandet är en sådan sammanstrålning av vitt skilda influenser som är så väl förvaltade att man nästan skapat en egen och obeskrivlig genre. Att man sedan avslutar med att spela ”The Saddest Day” blir något av en höjdpunkt för hela festivalen.
Den sista trevliga överraskningen blir Clutch för min del. Ett band som jag knappt lyssnat på innan och avfärdat som för ”bluesiga” för min smak vid flera tillfällen, men den ursköna stoner rock eller vad man nu skalla det för som de framförde trollband mig och en stor skara som befann sig i tältet. Det hade varit kul att se dem på en av de större scenerna känner jag i efterhand, men det spelar egentligen ingen roll, det här var en av kvällens absoluta höjdpunkter och nu har jag två band att ge en ny chans på skiva. Underbart. Nån kvällstidning skrev förresten att In Flames var den perfekta avslutningen på festivalen. Jag får nog citera den överförfriskade värmlänningen bakom mig som oavbrutet skrek: ”Clutch, Clutch, Clutch!” under hela spelningen.
Bäst:
1. Converge
2. Witchcraft
3. Clutch
4. Satyricon
5. Amon Amarth
fredag 27 juni 2008
Hung, drawn and quartered...
Och nu har Opeth ställt in. Arrangören basunerar dock glatt ut på hemsidan att inga mindre än Satyricon ersätter... jaha. Vilken grymhet, varför varför varför kunde inte Nightwish ställt in istället (varför är de ens med är ju också en berättigad fråga)? Nåja Converge ska fortfarande spela och det lär bli något utöver det vanliga. Jag hoppas att Dark Tranquillity drar av några godingar också och förhoppningsvis bjuder Amon Amarth på en stilstudie i headbanging. Finntroll blir säkert en intressant liveupplevelse de med. Har man lite tur kanske In Flames och Soilwork spelar något tidigt alster med, men förmodligen blir det bara Kent Metal av alltihop. Fy fan.
torsdag 26 juni 2008
Monoton poesi

Cult of Luna har släppt en ny skiva förresten. Den är helt otroligt, makalöst bra. Eternal Kingdom heter den och bygger på att bandmedlemmarna i sin gamla replokal, som tidigare varit ett mentalsjukhus, funnit kvarlämnade dokument och ibland dem en dagbok vid namn ”Berättelser från det eviga riket” skriven av en intagen man. I den här dagboken ska de ha fått stifta bekantskap med en man som under 1920-talet mördat sin fru och skyllt det på en demon från det eviga riket. I det eviga riket, mördarens fantasivärld, pågår en kamp mellan onda och goda djur där de goda leds av en tjäder och de onda av uggledemonen Ugin som också ska vara den egentliga mördaren av författarens fru. De goda djuren förlorar striden och författaren fastnar i det eviga riket, instängd i en fängelsehåla i ett berg. Mot den här bakgrunden väver man albumets tema.
Det har diskuterats en del i media och på forum huruvida det här är en historia medlemmarna i Cult of Luna själva diktat upp för att öka intresset för skivan. Personligen finner jag det likgiltigt. Påhittat eller ej, det är en bra historia och en bra historia är alltid värd att berätta. Det finns de som hävdar att filmer och böcker blir bättre när de är verklighetsbaserade. Det är skitsnack, verkligheten har ingenting med kvaliteten på en historia att göra. En bra berättad historia är just vad det här är från början till slut. Hade jag lyssnat på skivan innan jag läste om bakgrundshistorian så hade jag hyllat den för hur den tar vid där fantastiska ”Somewhere along the highway” avslutades. Det här är musikaliskt ett verk att djupdyka i liksom deras tidigare alster, en logisk fortsättning om man så vill. Med bakgrunden i bakhuvudet blir jag dock ännu mer lyrisk. Man förmedlar en känsla som är nästintill litterär och om poesi kan skrivas med instrument så är det vad Cult of Luna gör. Man gör rättvisa åt det lilla som allmänheten har fått veta om ”Berättelser från det eviga riket”.
Som vanligt är man kanske svårlyssnade och monotona, men i det här fallet är det enbart positivt. Det här är inte bakgrundsmusik eller musik som du trallar med till medan du diskar, det här är musik att sjunka ner i soffan med och allra bäst avnjuts den i ett par kvalitativa hörlurar.
Länge leve Månkulten!
5 av 5
söndag 20 april 2008
Fan, det var bättre förr

När bröderna nu återförenas som Cavalera Conspiracy med Marc Rizzo (Soulfly) och Joe Duplantier (Gojira) som de kompletterande medlemmarna borde ju alla förutsättningar för ljuv dödstrash med en brasiliansk touch finnas där, men jag förväntade mig ändå ingenting. Det första spåret från skivan jag hörde var Sanctuary och det var med gillande jag nickade i takt till duktige Igors trumhamrande men det dör snart ut i vattentramp snarare än mangel. Det första som slår mig är den bristfälliga lyriken. Nu kanske inte det behöver vara ett signum för bra metal, men jag kan inte minnas att jag någonsin förr tänkt att Max Cavalera skriver enfaldiga och platta texter. Men visst är det så med många tonårshjältar när man återupptäcker dem. Texterna som framstod som poesi på liv och död för tio år sedan saknar idag originalitet och känsla.
Albumet innehåller annars det man kan förvänta sig av den här typen av dödstrash; mangel, dödsvrål och en jävla massa ilska och det här gör man bra. Men det är någonting som saknas. Kanske hade jag reagerat annorlunda om jag inte visste att det var bröderna Cavalera som låg bakom det hela, men jag saknar de där direkta, stenhårda och coola låtarna som jag vet att de en gång var kapabla att skriva. Det blixtrar förvisso till ibland. Redan nämnda Sanctuary och Hex är rätt bra låtar, men jag vill ha mer. Det här är för anonymt för att komma från bröderna som var med och formade min och många andras uppfattning om modern metal.
2 av 5